måndag 6 oktober 2014

Fördäck del1

Fördäcket på Corall är tunnslipat såpass att det svajar rejält när man går på det...
Därför kommer det göras om och läggas nytt!


När jag bryter bort det gamla skrå-spikade däcket visar det sig att det är nerslipat till  6mm på vissa ställen, spiken är i vissa fall framslipade och det har svartnat rejält i ändträt på en del ställen.


Mittballken var rätt söndersågad och lite murken vid hålen efter gamla pollare mm, så den byts ut till en ny.


Det nya däcket kommer bestå av två lager plywood med 5x50mm mahogny-ribb som fyllning, de gamla skarndäcken är i skapligt skick, så de kommer återanvändas. De kommer ligga på ett lager plywood, då de har ca 12mm material kvar.


Då det är lite lågt till tak i ruffen vill jag gärna ha innertaket vitt för att ge lite luftigare känsla där. Men målade släta plywoodskivor är ju inte så skojiga, så jag fräser små spår i den under skivan med cc 50 mm för att immitera ribben på ovansidan på däcket.
För att underlätta fräsningen använder jag styrskenan till sänksågen med en speciltillverkad bottenplatta på handöverfräsen. Spåret blir ett v-format spår på drygt 1mm


Skivorna målas sen ett par varv innan de skruvas på takbalkarna


Takbalkar mm är slipade, lackade och klara att monteras tillbaka på skrovet



Så blir utsikten upp i taket från förruffen!

Bägge lagren plywood på plats, skivorna är hellimmade med epoxy för maximal styrka o täthet. Ovanpå detta kommer de gamla skarndäcken tillbaka och ny mahogny som fyllning!

Inga kommentarer: